Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Covert12ºC-3ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
2es Jornades d'Igualtat: Conciliació i Nous usos del temps


cartell II jornades

Les Jornades d’Igualtat de Sant Sadurní situen la conciliació i els nous usos del temps com una prioritat per millorar la qualitat de vida

La recreació teatral d’una parella amb fills i problemes de conciliació entre el treball i la vida familiar i personal, a càrrec de Pa-tothom, va culminar divendres passat de
manera brillant les II Jornades d’Igualtat que organitzava l’Ajuntament de Sant Sadurní. Hi van participar prop d’un centenar de persones, que van informar-se i debatre durant dos dies al Casal d’Entitats sobre la conciliació i els nous usos del temps.

La trobada va permetre evidenciar que a les administracions, a les empreses i al món associatiu cada vegada hi ha més sensibilitat cap aquest tipus de qüestions. En nom de la organització, Maria Rosell, regidora d’Igualtat, va destacar l’alt nivell dels ponents i la vessant formativa de les Jornades, dos trets que van ser àmpliament reconeguts per la majoria d’assistents.

A banda de rebre informació sobre aspectes legislatius, es van poder nodrir amb les experiències concretes que s’estan desenvolupant al país amb un notable èxit, com succeeix en els casos dels ajuntaments de Barcelona i Terrassa, o bé amb les polítiques de conciliació que estan posant en pràctica diverses empreses. A banda Gràfiques Varias, una companyia saduninenca de prop de cent treballadors, es van donar a conèixer els models de Cafès Novell (Vilafranca), Blautec (Igualada) i l’ADEG.

‘És cosa de tots, homes i dones’

Maria Rosell considera que moltes de les propostes exposades es poden aplicar de manera immediata si hi ha voluntat per part de les empreses i institucions, a la vegada que afegeix que n’hi ha d’altres que serveixen per reflexionar. Totes elles, segons la regidora, persegueixen la millora de la qualitat de vida de les persones des de la vessant social, familiar i laboral. Per bé que el gruix dels participants –més del 80%- eren dones, Rosell assenyala que en la conciliació s’hi ha d’implicar tothom, tant els homes com les dones.


A l’espera que el ple municipal aprovi aquest dimarts el Pla per l’Igualtat i es puguin reforçar les polítiques de l’Ajuntament en aquest àmbit, la regidora assegura que ja s’està actuant de manera exemplificant des de la casa de la vila. En aquest sentit, Maria Rosell esmenta la feina que es va endegar el 2002 i que es va reforçar amb la creació de la Regidoria d’Igualtat. Les campanyes de sensibilització, les jornades de formació, les diferents comissions contra la violència (gènere, domèstica, infants i gent gran), les polítiques d’igualtat i transversalitat, els serveis de mediació o els tallers ocupacions, així com altres recursos que s’han posat a disposició de la ciutadania (Desconnecta’t i Mainada), són una bona base per abordar amb optimisme els nous reptes.


En representació de l’Institut Català de les Dones, Anna Solà, va felicitar l’Ajuntament de Sant Sadurní per la iniciativa de les Jornades, a la vegada que va aprofitar la seva intervenció en l’acte de cloenda per demanar la corresponsabilitat entre homes i dones, apostar pels pactes entre les dues parts de la parella i reclamar la coeducació a les escoles, com a fórmula per evitar la reproducció dels estereotips del passat. Solà també va dir que és necessari donar valor a la feina domèstica, inclosa la cura a les persones depenents, ja sigui la mainada o la gent gran. Segons ella, es fa necessari renunciar a algunes ambicions personals per fer realitat la conciliació, a la vegada que s’han de crear serveis i introduir canvis d’horaris per facilitar aquests processos. Anna Solà també va parlar d’un Pla Estratègic de Noves Polítiques del Temps.

Per la seva banda, l’alcalde, Joan Amat, va dir que s’ha de fer un esforç per anar-se adaptant als canvis que implica passar d’una societat patriarcal, en la qual els homes eren els encarregats de treballar i guanyar diners, mentre les dones s’ocupaven de la casa, a una societat en la qual homes i dones han de compartir funcions tant a la feina com a la llar. En opinió de l’alcalde, la crisi que se’n deriva és, en realitat, “una magnífica oportunitat per introduir millores tant a l’entorn laboral com familiar que poden ser molt beneficioses per a tothom”. Amat també va agrair el suport que l’Ajuntament ha tingut de la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal, altres ajuntaments, les organitzacions empresarials i sindicals, les entitats de la vila i les empreses que han col·laborat en l’organització d’aquestes jornades biennals.  

Departament de Comunicació
Sant Sadurní d’Anoia, 28 d’octubre de 2008

Pujar al principi de la pàgina