Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
1es Jornades d'Igualtat: Participació política i desenvolupament local


cartell I jornadesLa qualitat de les ponències i l’alta participació han marcat les 1es Jornades d’Igualtat

Durant dos dies s’ha celebrat a Sant Sadurní les primeres Jornades Internacionals sobre  Igualtat, Participació Política i Desenvolupament Local.

Les Jornades han estat marcades per la gran qualitat de les ponències i pel nombre de participants que ha estat d’una mitjana de setanta persones diàries. Maria Rosell, regidora d’Igualatat de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i responsable de l’organització de les Jornades ha fet un balanç “molt positiu de com ha anat les jornades. Les excel·lents exposicions i la nombrosa assistència han donat qualitat aquestes jornades”. Rosell ha dit també que ens l’organització se sent satisfeta “perquè hem assolit amb escreix l’objectiu marcat, que era donar elements de reflexió a la societat en general en vers en quin punt es troba la igualtat entre home i dona. És cert que s’ha avançat, però, també és cert que encara ens queda molt camí a fer”.


Les jornades a banda de parlar de temes d’igualtat a Catalunya, també ha fet referència a la situació que es viu a la resta de comunitats autònomes, concretament a la d’Andalucia i a la del país Basc, on Sant Sadurní hi té ciutats agermanades. També s’ha pogut veure una visió de com està el tema igualitari a Itàlia, on també hi ha una ciutat agermanada (Bastia Umbra) i a França. És per això que durant aquests dos dies les taules han estat presidides per representants de Cañete la Real, concretament pel seu alcalde Francisco Javier Lopez; de Zegama, per la Regidora M. Pilar Lorza i de Bastia Umbra, la Sra. Júlia Cimino.

Les ponències

Durant aquests dies, a la sala de Caves Freixenet, s’ha parlat de quatre temes generals que afecten la igualtat i la participació. El primer mòdul titulat  Marc Europeu de la Igualtat va comptar amb les ponències de la Dra. Jasone Astola, professora de dret de la Universitat del País Basc, que va parlar de la Igualtat real i de gènere, mesures compensatòries de la desigualtat de la dona; de la Sra. M. Àngels Gensana, de l’Institut Català de les Dones que va presentar una ponència amb el títol L’Avaluació de les polítiques d’Igualtat; i amb la ponència de Maria Duran, de l’associació de Dones Juristes europees, que va presentar la ponència La participació política femenina a Europa


El segon Mòdul titulat L’aplicació de la Igualtat en els diferents nivells de participació va comptar amb les conferències de la Dra. Paola Bilancia, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de Milà que va parlar de Els diferents nivells polítics administratius de la participació; amb la Sra. Mònica Geronés, directora del Pla de Desenvolupament i Polítiques de Dones, de l’Institut Català de les Dones que va explicar el Projecte de participació de les dones en un barri o municipi.

El tercer mòdul titulat Bones Pràctiques a Europa va comptar amb les ponències de Ana M. Navarro, diputada de l’Àrea de Dret Social  de la Diputació de Màlaga, que va parlar de Les polítiques d’Igualtat en l’Àmbit Local: la transversalitat de la Igualtat; amb Ander Bergara, assessor i responsable de programes Emakunde (Institut Basc de la Dona) que va parlar sobre L’aplicació de la Llei Basca d’Igualtat  i Mercè Sales, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona que va parlar sobre La Igualtat en el món Universitari.

Finalment, el quart mòdul, amb el títol Concreció de la participació política amb perspectives de gènere en el món local va parlar la Dra. Laurence Weil, catedràtica de Dret Privat de la Universitat de Montpeller, amb la ponència Les polítiques d’Igualtat en el Món Local.

Les Jornades es van clausurar amb la participació dels joves de Cañete la Real, Zegama i de l’escola Sant Josep de Sant Sadurní.  Els joves van centrar la ponència en la temàtica La participació política dels joves en el món local

Les Jornades han estat possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, de la Diputació de Barcelona, de Caves Freixenet, de l’Ajuntament de Sant Sadurní i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.  

Departament de Comunicació

Sant Sadurní d’Anoia, 30 d’octubre de 2006

Pujar al principi de la pàgina