Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Ennuvolat amb pluja escasa20ºC-4ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 21.04.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Presentació de l'obra Nissaga Viader, 300 anys d'història de la medicina i de la farmàcia catalanes
A partir d'avui el llibre es podrà adquirir a les llibreries
Nissaga Viader 1

Aquest dijous al vespre el celler de La Fassina va acollir la presentació de la publicació de Sant Jordi de l'Ajuntament de Sant Sadurní, que enguany és una col·laboració amb l'obra Nissaga Viader, 300 anys d'història de la medicina i de la farmàcia catalanes. A l'acte hi van prendre part Ramon Viader, autor del llibre i impulsor del Museu i Biblioteca Viader, que va ser presentat per l'historiador Carles Querol; els van acompanyar l'alcaldessa de Sant Sadurní d'Anoia, Maria Rosell, i la regidora de Cultura, Montse Medall, a banda d'una nodrida representació de regidors del consistori, familiars, convilatans i representants de l'àmbit empresarial de Sant Sadurní.

La publicació recull la història d'aquest família de metges i farmacèutics com a reflex de la història i l'evolució social de Catalunya al llarg de gairebé quatre segles. A partir de les eines, llibres i productes -molts procedents del museu familiar- utilitzats en l'exercici de les seves professions, es presenta un recorregut divulgatiu del progrés de la ciència farmacèutica. A partir d'avui el llibre es podrà adquirir a les llibreries

La regidora de Cultura, Montse Medall, va destacar la rica col·laboració que hi ha hagut enguany per fer possible la publicació de Sant Jordi, des del moment en què Ramon Viader els va anar a presentar el projecte, que els va semblar molt interessant.

Carles Querol, amic de la família, va situar el context de l'obra i va fer un repàs per la història de Sant Sadurní per mitjà de les cinc nissagues Viader vinculades al municipi “Ningú reivindica la memòria de les nissagues perdudes”. Va destacar com a comú denominador de les cinc generacions de Viaders sadurninencs la formació acadèmica i professional al servei del benestar i la salut, la inquietud científica i professional vinculada al seu esperit emprenedor i innovador; i l'actitud personal de servei i de treball davant la societat, explicada des de la vessant més humana, d'esforç i superació. "L'actual generació tanca el laboratori però de la millor manera possible: posant punt i final a una llarga tradició, preservant la història familiar i posant-la en valor pel futur”

Museu i Biblioteca Viader

Ramon Viader Guixà, darrer membre de la nissaga Viader, va voler destacar la importància dels primers Viaders, ja al segle XVII, quan no hi havia gaire de res i la gent moria i patia molt a causa de malalties que no es podien curar i de les guerres que deixaven molts ferits i morts al seu darrere; i és que els seus avantpassats van haver de lluitar contra la manca d'higiene i de medicaments, per mitjà de l'estudi de la transmissió de malalties -amb el descobriment dels microbis gràcies als primers microscopis-; la creació de xarxes hospitalàries per evitar trasllats de malalts durant dies sencers; la fabricació de matèries primeres per poder elaborar medicaments que han estat tan rellevants com les sulfamides ... així com els primers vins medicinals, la producció industrial de certs productes químics o la homogeneïtzació de la nomenclatura de mesures i medicaments: “el salt i l'evolució que ha vist la nostra generació és abismal. El llibre pretén fer un homenatge a tants i tants metges i científics, que a Catalunya n'hi ha molts, que han portat el benestar del que ara estem gaudint”.

Per això Viader va veure la necessitat de preservar la història i el material i coneixements de què disposa la família i, a banda del llibre, està treballant en el projecte del Museu i la Biblioteca Viader, que espera que a la tardor ja es podrà obrir en la seva vessant virtual; de moment a Sant Sadurní ja tenen un taller on restauren llibres i material mèdic i farmacèutic antic i on ja han fet inventari de més de 1.000 objectes, a banda de digitalitzar els llibres que es podran consultar on-line, “una feina que suposa un gran esforç i dedicació”.

Viader va acabar la intervenció regalant una rosa a l'alcaldessa, a la regidora de Cultura i a la seva mare, que estava entre els assistents.

L'alcaldessa Maria Rosell va cloure l'acte destacant la importància del llibre pel municipi, recordant que Sant Sadurní ja té un carrer, el Narcís Viader, en reconeixement a la tasca d'aquesta família i agraint també la col·laboració en l'acte de la Confraria del Cava.

El vespre va acabar amb la projecció d'un reportatge de 10 minuts que es va emetre per Televisió Espanyola fa uns cinquanta anys i on s'entrevistava al pare de Ramon Viader, Narcís Viader Font, mentre feia la seva feina d'apotecari a Sant Sadurní i amb una copa de cava al pati de La Fassina.

Nissaga Viader 1

Podeu veure més imatges al Flickr de l'Ajuntament
Pujar al principi de la pàgina