Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Cobert amb pluja28ºC-16ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Què és una mina

mina

Les mines d'aigua són excavacions subterrànies artificials, destinades a transportar aigua de la capa freàtica fins a la superfície, aprofitant la gravetat. Amb aquest sistema es reparteix l'aigua per hores a tots el propietaris de la mina.

Per poder construir la infraestructura, s'excavava la mina, amb la construcció d'un pou a cada 20 o 25 metres, per tal de facilitar l'extracció de terra cap a la superfície.

Les galeries subterrànies

Les galeries subterrànies que recullen l'aigua transcorren per sota de terrenys d'altres propietaris, ja siguin de titularitat privada o pública. Al llarg del traçat de la mina, es fan uns pous que durant la construcció serveixen per treure la terra, baixar els materials i també perquè els treballadors puguin accedir fàcilment als trams adjacents. Aquests pous surten a la superfície.

La boca de la mina

La boca de la mina és la part més visible, on l'aigua recollida brolla a l'exterior. Aquest és el punt des del qual les diferents finques podran regar amb l'aigua de la mina. Només les finques situades aigües avall podran rebre l'aigua. En aquest lloc és també on normalment s'inicia més d'un rec.

Els recs

Són conduccions que porten l’aigua cap a les finques dels regants. Sovint, una mina te més d’un ramal de rec, que permet que un nombre més gran de finques, puguin regar d'aquesta aigua.

Pujar al principi de la pàgina