Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat37ºC-21ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Dia mundial sense tabac
El dia 31 de maig se celebra a nivell mundial el Dia sense tabac, diada promoguda per l´Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l´any 1998, dedicat a ressaltar els riscs per a la salut associats al consum del tabac i promoure polítiques eficaces per a reduir aquest consum.

Al 2022 l’OMS ha escollit com a lema ’Protegir el medi ambient, una raó més per deixar de fumar' per posar de manifest que cada any es destrueixen uns 3,5 milions d'hectàrees de terra per a cultivar-hi afavorint la deforestació. La indústria del tabac emet 84 milions de tones anuals de diòxid de carboni, contribuint al canvi climàtic reduint la resiliència davant aquest canvi a més d'afectar ecosistemes i desperdiciar recursos.

Donat que prop d'un 90% del tabac es produeix a països en desenvolupament, aquest producte té un impacte desigual als diferents grups socioeconòmics de països, endeutant a productors, malalties de les persones treballadores, augment de la inseguretat alimentària, degradació del medi ambient a païos de renda baixa, etc.

La indústria del tabac ha invertit molt en fer un "rentat verd", però no deixa de ser una cortina de fum dels seus procediments fatals per al medi ambient.

tabac who22

  Una amenaça per al medi ambient  

SOBRE El tabac...

  • Mata a més de 8 milions de persones cada any, la indústria tabacalera busca continauament noves persones consumidores per a susbstituir a les que moren a causa dels seus productes. 
  • Les empreses tabaqueres van gastar més de 8.000 milions d'€ en màrqueting i publicitat i el món va perdre 8 milions de vides amb causes relacionades amb el consum de tabac i l'exposició al fum aliè.
  • El consum de tabac és la causa del 25% de les morts per càncer a tot el món. El consum de productes del tabac i nicotina augmenta el risc de patir càncer, malalties cardiovasculars i neumpaties.
  • Els infants que consumeixen cigarretes electròniques tenen almenys el doble de probabilitats de fumar cigarretes normals al llarg de la seva vida.
  • La nicotina de les cigarretes electròniques és una droga altament adictiva i pot danyar el cervell en desenvolupament dels infants.
  • Fumar shisha perjudica igual que altres formes de consumir tabac.
  • Fumar és car i es paga amb l'aspecte i la salut, té com a conseqüències el mal alè, dents grogues, arrugues, pulmons poc saludables i un sistema immunològic deficient.
  • El fum de la shisha o pipes d'aigua és tòxic, conté substàncies que poden provocar càncer.
  • El tabac de mastegar pot provocar càncer de boca, ciaguda de peces dentals, taques balnques, dents marrons i malalties periodontals.
  • L'empresa tabacalera bombardeja a infants i adolescents amb missatges a les xarxes socials que es poden arribar a veure 25.000 vegades, aquest poder de difusió és mortal.

Setmana sense fum


A nivell de Catalunya la setmana del 25 al 31 de maig es celebra la XXIII Setmana sense fum
Pujar al principi de la pàgina